Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φφ

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, απέστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με την οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της ως προς την απαράδεκτη διατύπωση και χρήση αναφορών όπως «όταν δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό, απόλαυσέ τον».

Στη συγκεκριμένη δήλωση προέβη, χθες, ο Διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Καρμιώτισσας. Στην επιστολή της η κα Χριστοδούλου, αναφέρει πως «η συγκεκριμένη δήλωση, είναι μια αναφορά που ουσιαστικά κανονικοποιεί την κουλτούρα του βιασμού, υποβιβάζει τη σοβαρότητα της πράξης και αναπαράγει ασυνείδητα, ή και συνειδητά, στερεοτυπικές αντιλήψεις που σχετίζονται με το φύλο. Σε μια περίοδο όπου η ειδησεογραφία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, είναι γεμάτη με αναφορές σε περιστατικά βιασμών, ομαδικών βιασμών, γυναικών και κοριτσιών, μια τέτοια δήλωση από πρόσωπο με δημόσια προβολή και που ενδεχομένως να αποτελεί πρότυπο σε άντρες και αγόρια, είναι καθ’ όλα ανεπίτρεπτη. Η δήλωση του είναι απαράδεκτη και προάγει τη βία και τις βίαιες και σεξιστικές συμπεριφορές».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων σημειώνει ακόμη πως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου οφείλουν να προάγουν τον υγιή και αξιοπρεπή αθλητισμό, γυναικών και αντρών, να διασφαλίζουν πως οι χώροι των γηπέδων αποτελούν ασφαλείς χώρους για άντρες και γυναίκες και να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε τέτοιες δηλώσεις και περιστατικά. Η κα Χριστοδούλου, προσθέτει πως «η πολιτεία προβαίνει σε σημαντικές προσπάθειες για την ενεργό προώθηση περισσότερων γυναικών στον αθλητισμό, για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, της βίας και του σεξισμού. Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το κίνημα MeToo, οι άντρες γίνονται σύμμαχοι στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και κάθε μορφής βίας και απαράδεκτης συμπεριφοράς στη βάση του φύλου».

Τονίζει δε πως «τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο λόγο και στο χώρο του αθλητισμού. Η παρούσα κυβέρνηση έχει θέσει την προαγωγή της ισότητας των φύλων ψηλά στις προτεραιότητες της και παράλληλα, επιδιώκει την αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Στη βάση της πρόσφατης τροποποίησης του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, διά νόμου, πρέπει να διασφαλίζει, μεριμνά και προωθεί την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Η δε ΚΟΠ, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, οφείλει να πράττει αντίστοιχα και να προάγει την ισότητα των φύλων».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων αναφέρει πως ενόψει των πιο πάνω, καλεί όπως καταδικάσουν την αναφερόμενη δήλωση και τυχόν αντίστοιχες δηλώσεις και περιστατικά, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, με στόχο τη θεμελίωση της κουλτούρας της έμφυλης ισότητας και το σεβασμό των γυναικών και των αντρών, χωρίς διακρίσεις.