Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Την απόφαση να αποκλείσει τις τρανς αθλήτριες από διεθνείς διοργανώσεις, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Η World Athletics απαγόρευσε σε τρανς αθλήτριες να αγωνίζονται στην κατηγορία γυναικών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, σε μια απόφαση που το διοικητικό όργανο είπε ότι ελήφθη για «να προστατεύσει το μέλλον της γυναικείας κατηγορίας».

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Μιλώντας μετά την απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόε, αναγνώρισε ότι η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη, αλλά είπε ότι ο στίβος διακατέχεται από την «κυρίαρχη αρχή» της δικαιοσύνης, καθώς και από την επιστήμη γύρω από τη σωματική απόδοση και το «ανδρικό πλεονέκτημα».

«Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από κάθε άλλο ζήτημα», είπε. «Πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας».

Ωστόσο, ο Coe τόνισε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα διαβουλεύεται με τρανς αθλητές και θα εξετάζει κάθε νέα έρευνα. «Δεν λέμε όχι για πάντα», είπε.

Η ομοσπονδία Στίβου είναι η δεύτερη που αποκλείει τις τρανς αθλήτριες από μεγάλες διοργανώσεις, αφού είχε προηγηθεί η κολύμβηση.
 

Πηγή: https://www.fosonline.gr/