Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδ

Σε αρκετά καλή κατάσταση δείχνει να βρίσκεται αυτήν την περίοδο η Ελένη (Έλια) Ιωάννου, κατεβάζοντας αρκετά τους χρόνους της στις πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η αθλήτρια του Γιώργου Λουκαΐδη, μετά τη νίκη της στον Παγκύπριο Ημιμαραθώνιο (19/2) με 1:20:08, κατέρριψε την ατομική της επίδοση και στον Μαραθώνιο. Τρέχοντας στους δρόμους της Βαρκελώνης, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, η Έλια Ιωάννου κάλυψε τα 42,195 χιλιόμετρα σε 2 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, συντρίβοντας την προηγούμενη ατομική της επίδοση, που ήταν 3:03:38 από τον περσινό Μαραθώνιο του Ρότερνταμ. Με το 2:51:59 η Ιωάννου έγινε η 5η αθλήτριά μας που τρέχει τον Μαραθώνιο κάτω από τις 3 ώρες και ανήλθε στην 5η θέση της σχετικής λίστας με τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του κυπριακού στίβου. Στη Βαρκελώνη, η Έλια Ιωάννου, η οποία ανήκει στον ΓΣΠ και στον Δρο.Με.Α. Racing Running Club, τερμάτισε στη 12η θέση των γυναικών και στη 2η για γυναίκες άνω των 35 ετών!

«Ο Μαραθώνιος της Βαρκελώνης ήταν από τους πιο ωραίους Μαραθωνίους που έχω τρέξει. Η διαδρομή ήταν υπέροχη, αφού περνούσαμε από τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης, βλέποντας όλες τις ομορφιές της. Ο κόσμος ήταν φανταστικός, σεβόμενος κάθε αθλητή και βοηθούσε πολύ στο να πετύχεις ατομικό ρεκόρ, αφού από όπου κι αν περνούσαμε φώναζε το όνομά σου και σε ενθάρρυνε ακόμα περισσότερο για να διατηρήσεις γρήγορο ρυθμό. Για μένα ήταν πολύ συγκινητικό που βρισκόμουνα κοντά με τις αθλήτριες από την Αφρική και γενικά η όλη παρουσία μου και ο χρόνος που κατέγραψα με έκαναν να νιώσω καταπληκτικά. Βέβαια, για να φτάσεις να τρέχεις σε έναν Μαραθώνιο χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και τεράστια προετοιμασία. Χρειάζεται να έχεις πολλή αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, να κάνεις τη σωστή διατροφή και βέβαια να χύνεις πολύ ιδρώτα στις προπονήσεις, για να μπορέσεις να τρέξεις αυτήν τη μεγάλη απόσταση», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η Έλια Ιωάννου, η οποία νωρίς στη χρονιά συμπλήρωσε 39 χρόνια ζωής και με την αγωνιστικότητά της σε υψηλό επίπεδο, γίνεται παράδειγμα για όλες τις γυναίκες.

«Για μένα η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι καμάρι μου που είμαι 39 ετών και συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ. Αν σου αρέσει κάτι, οφείλεις να συνεχίζεις να προσπαθείς και να παλεύεις γι’ αυτό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Βέβαια, για να μπορέσω να το κάνω έχω την απόλυτη στήριξη του άντρα μου και των δύο παιδιών μου, οι οποίοι είναι δίπλα μου σε κάθε προσπάθειά μου και μού δίνουν δύναμη. Επίσης, έχω μία εξαιρετική συνεργασία από το 2006 με τον Γιώργο Λουκαΐδη, ο οποίος είναι σπουδαίος προπονητής και με καθοδηγεί πολύ σωστά και η επιτυχία της συνεργασίας μας φαίνεται με την πρόοδό μου στην πορεία των χρόνων. Εκτός από τον προπονητή μου, θέλω να ευχαριστήσω και τους γυμναστές μου Ελπίδα Χριστοδουλίδου και Γιώργο Κυπερούντα, τη διατροφολόγο μου Νικολέττα Μιχαηλίδου, καθώς και τους φυσικοθεραπευτές μου Χάρη Ελευθεριάδη και Χρίστο Μίτα» συμπλήρωσε η πρωταθλήτριά μας των μεγάλων αποστάσεων, η οποία ως επόμενους στόχους έθεσε την ατομική της βελτίωση στον δρόμο 10.000μ. τον Απρίλιο στη Λεμεσό και τον Παγκύπριο Μαραθώνιο τον Οκτώβριο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

(1) Νταγκμάρα Χάτζλικ               Χρυσή Ακτή (2019)      2:34:17

(2) Άντρη Αβραάμ                       Όκλαντ (1990)             2:39:19

(3) Κατερίνα Πρατσή                  Ναγκικόρος (1988)      2:41:02

(4) Στέλλα Χριστοφόρου            Ιντιανάπολις (2019)     2:44:39

(5) Ελένη Ιωάννου                      Βαρκελώνη (2023)      2:51:59