Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Η FIFA ανακοίνωσε το νέο φορμάτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα περιλαμβάνει δώδεκα ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Το Συμβούλιο της FIFA έδωσε το πράσινο φως για το νέο φορμάτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο θα περιλαμβάνει 104 αγώνες και θα διεξαχθεί εντός 40 ημερών με 48 εθνικές ομάδες, το καλοκαίρι του 2026, σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη στο Κιγκάλι της Ρουάντα αποφασίστηκε (μεταξύ άλλων) η διεξαγωγή του επόμενου Μουντιάλ με δώδεκα ομίλους των τεσσάρων ομάδων στην πρώτη φάση του, αντί για δεκαέξι των τριών, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις πρώτες δύο θέσεις σε κάθε έναν από τους δώδεκα ομίλους και οι οκτώ καλύτερες τρίτες θα σχηματίσουν τη φάση των 32. Κατόπιν, το τουρνουά θα συνεχίσει με κανονικές, μονές νοκ άουτ φάσεις, μέχρι τον μικρό και το μεγάλο τελικό.

 

Η νέα μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου διασφαλίσει ότι κάθε εθνική ομάδα θα δώσει μίνιμουμ τρεις αγώνες στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού, αντί για δύο που προβλεπόταν με την προηγούμενη προτεινόμενη μορφή.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ο τελικός της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026.

«Το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε ομόφωνα την προτεινόμενη τροποποίηση στη μορφή αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 από 16 ομίλους των τριών σε 12 ομίλους των τεσσάρων με τις δύο πρώτες και τις οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες να προχωρούν στον γύρο των 32», ανέφερε η Παγκόσμια ομοσπονδία επισημαίνοντας ότι «η αναθεωρημένη μορφή μετριάζει τον κίνδυνο συνδιαλλαγής και διασφαλίζει ότι όλες οι ομάδες παίζουν τουλάχιστον τρεις αγώνες, ενώ παρέχει ισορροπημένο χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των ομάδων.».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων στο Κατάρ πέρυσι είχε συνολικά 64 αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 29 ημέρες. Την τελευταία φορά που το Μεξικό (1986) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1994) φιλοξένησαν Παγκόσμιο Κύπελλο, υπήρχαν μόνο 24 ομάδες.

Το τουρνουά είχε 32 ομάδες από το τουρνουά του 1998 στη Γαλλία, με οκτώ ομίλους των τεσσάρων και τους φιναλίστ να παίζουν επτά παιχνίδια ο καθένας. Αλλά οι ομάδες που θα φτάσουν στν τελικό το 2026 θα παίξουν πλέον οκτώ αγώνες συνολικά.

Το αρχικό σχέδιο για  το 2026 είχε συνολικά 80 αγώνες, αλλά η απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων σε 104 εγκρίθηκε σήμερα από το συμβούλιο της FIFA.

Με βάση το νέο ημερολόγιο αγώνων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο της FIFA , ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2026, με την υποχρεωτική περίοδο αποδέσμευσης να ξεκινά στις 25 Μαΐου 2026, μετά τον τελευταίο επίσημο αγώνα συλλόγων στις 24 Μαΐου 2026 (ενδέχεται να ισχύουν εξαιρέσεις για τον τελικούς των διοργανώσεων συλλόγων έως τις 30 Μαΐου 2026, με την επιφύλαξη της έγκρισης της FIFA).

Το Διεθνές Καλεντάρι Αγώνων Ανδρών 2025-2030 θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Μάρτιος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων
- Ιούνιος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων (συμπεριλαμβανομένων φιλικών για την προετοιμασία των τελικών τουρνουά όπου χρειάζεται)
- Τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου: ένα παράθυρο 16 ημερών, τεσσάρων αγώνων (θα εισαχθεί από το 2026, με δύο παράθυρα εννέα ημερών, δύο αγώνων που θα διατηρηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2025)
- Νοέμβριος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων.

Πηγή: sports24.gr