Τηλεόραση Ραδιόφωνο
sdsd

Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA την Τετάρτη οδήγησε σε μία σειρά αποφάσεων και ανακοινώσεων. Η Ελλάδα κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει δύο τελικούς, του Super Cup 2023 και του Conference League 2024, όμως αποφάσεις λήφθηκαν και για διοργανώσεις που αφορούν εθνικές ομάδες.

Nations League και προκριματικά Euro τροποποιούν τη μορφή τους και αλλάζουν τις ημερομηνίες τους, αρχής γενομένης από τις διοργανώσεις έπειτα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024.

Προσθήκη ενός γύρου στο Nations League

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επιθυμούσε να "γεμίσει" ένα κενό που υπήρχε στο καλεντάρι τον Μάρτιο και αποφάσισε να προσθέσει ένα γύρο νοκ άουτ του Nations League. Ο γύρος θα μεσολαβήσει μεταξύ της φάσης των ομίλων και των Final Four των κατηγοριών και τα παιχνίδια, εντός κι εκτός έδρας, θα διεξαχθούν μέσα στον Μάρτιο.

Οι νικητές και οι δεύτεροι των τεσσάρων ομίλων της League A θα τεθούν αντιμέτωποι σε αυτόν τον γύρο που θα παίξει ρόλο προημιτελικού, με διακύβευμα είσοδο στο Final Four.

Σε νοκ άουτ αγώνες θα τεθούν αντιμέτωπες οι τρίτες ομάδες των τεσσάρων ομίλων της League A με τις δεύτερες της League B και οι τρίτες της League B με τις δεύτερες της League C, σε αγώνες που θα έχουν το ρόλο μπαράζ προβιβασμού/υποβιβασμού.

Σημειώνεται ότι οι νικητές ομίλων σε League B, League C και League D προβιβάζονται άνευ μπαράζ. Οι ουραγοί ομίλων σε League A και League B υποβιβάζονται άνευ μπαράζ (οι ουραγοί της League C ούτως ή άλλως έδιναν μπαράζ).

Αλλάζουν οι προκριματικοί όμιλοι του Euro

Η UEFA αποφάσισε να παρέμβει και στη μορφή των προκριματικών του Euro. Στόχος η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οι περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης για τις εθνικές ομάδες και γι' αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των ομίλων.

Οι προκριματικοί όμιλοι του Euro 2024 είναι δέκα, όμως από την επόμενη διοργάνωση θα είναι δώδεκα. Από τη στιγμή που οι εθνικές ομάδες παραμένουν 55 (ή 54 αν διατηρηθεί μέχρι τότε ο αποκλεισμός της Ρωσίας), κάθε όμιλος θα απαρτίζεται από τέσσερις και πέντε ομάδες και κατά συνέπεια θα είναι πιο πιθανό να παραμένουν σε τροχιά διεκδίκησης "εισιτηρίου" για την τελική φάση του τουρνουά ή για μπαράζ μέχρι τέλους.