Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δ

Επιστρέφοντας στην Παρί Σεν Ζερμέν, χωρίς να ξεκουρασθεί μετά τον χαμένο τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Κιλιάν Μπαπέ, επέλεξε να... σβήσει την τεράστια απογοήτευση ξαναρχίζοντας αμέσως τις προπονήσεις, σε ένα «ριψοκίνδυνο στοίχημα» για μια έντονη αγωνιστική περίοδο, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ο Μπαπέ σημείωσε «χατ-τρικ» στην Ντόχα εναντίον της Αργεντινής, στον έβδομο αγώνα που έπαιξε σε 28 ημέρες. Την επομένη, εμφανίσθηκε ενώπιον χιλιάδων Γάλλων στην Πλατεία Κονκόρντ και στο «ευχαριστώ» των διεθνών προς τους φιλάθλους, ενώ την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, γιόρτασε ιδιωτικά τα 24 γενέθλια του. Και μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη, επέστρεψε στις προπονήσεις των πρωταθλητών Γαλλίας, μία εβδομάδα πριν την αναμέτρηση με την Στρασμπούρ για την Ligue 1.

Την ώρα, λοιπόν, που ο Λιονέλ Μέσι έδωσε στον... εαυτό του δέκα ημέρες άδεια, καθώς ο αρχηγός της «αλμπισελέστε» βρίσκεται στην Αργεντινή για να γιορτάσει τον υπέρτατο τίτλο, ο Γάλλος συμπαίκτης του, αρνήθηκε την άδεια που του πρόσφερε η ομάδα του. 

«Δεν είναι ιδανικό», επισημαίνει ο Χαβιέρ Φρέτσα, γυμναστής που συνεργάζεται ατομικά με αρκετούς επαγγελματίες παίκτες και προσθέτει: «Δεδομένου του αριθμού των διαδοχικών αγώνων, της έντασης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της γεωγραφικής διαφοράς μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο».

 Πριν από την υποδοχή της Στρασμπούρ, ο Μπαπέ έχει ήδη παίξει 29 αγώνες από τις 13 Αυγούστου, εκ των οποίων οι εννέα με την εθνική ομάδα.

Πιθανώς, εάν η Παρί ΣΖ φθάσει στο τέλος όλων των διοργανώσεων, απομένουν ακόμη 40 ματς στο πρόγραμμα για αυτήν την... συμπυκνωμένη σεζόν (23 στην L1, έξι στο κύπελλο Γαλλίας, επτά στο Champions League και τέσσερις στην εθνική), κάτι που θα μπορούσε να... ανεβάσει το σύνολο των αγώνων που θα παίξει ο Μπαπέ, στους 69. 

«Αναπόφευκτα, η αντίδραση μπορεί να συμβεί πολύ πριν από το τέλος της σεζόν», επισημαίνει με ανησυχία ο Φρέτσα,, για τον οποίο μια περίοδος ανάπαυσης, έστω και δεκαήμερης, «θα ήταν σημαντική για να γεμίσει τις μπαταρίες».

«Επιβάλλει ακραίες απαιτήσεις στο σώμα του, αλλά μιλάμε για έναν παίκτη που έχει ένα από τα καλύτερα ιατρικά επιτελεία στον κόσμο, σχετικά με την πρόληψη», τονίζει ο Ορελιέν Σιμόν, επίσης γυμναστής και εξηγεί: «Ο κίνδυνος είναι να θέλει κανείς να κάνει πολλά, αλλά ο Μπαπέ, έχει αποδείξει ότι φροντίζει τον εαυτό του. Νομίζω ότι υποτιμούμε το όριο ανοχής του στον πόνο».

Οι δύο ειδικοί, ανησυχούν για τον διπλό κίνδυνο (σ.σ. κόπωση και τραυματισμό), αλλά επιμένουν και στην ψυχική πτυχή μιας τέτοιας απογοήτευσης, που δύσκολα γίνεται διαχειρίσιμη.

«Η ήττα, περισσότερο από την νίκη, αυξάνει την αμφισβήτηση, ακόμη και για κάποιους να επιστρέψουν στη δράση», εξηγεί ο πενυματικός προπονητής Ραφαέλ Ομάτ και συνεχίζει: «Η επιλογή του είναι αναμφίβολα τέλεια για να απασχολεί το μυαλό και το σώμα του μετά από μια τέτοια απογοήτευση, αλλά η απουσία ανάπαυσης μπορεί να δημιουργήσει κούραση και τάση να εκνευρίζεται περισσότερο».

Ωστόσο, μια δεκαήμερη ανάπαυση, όπως επιλέγουν ο Μέσι ή ο Νεϊμάρ, δεν θα είχε αναγκαστικά εγγυημένο αποτέλεσμα.

«Μια πραγματική ανάκαμψη, απαιτεί 21 ημέρες, δηλαδή, έναν πλήρη κυτταρικό κύκλο. Οι 10 ημέρες διακοπής, χρησιμοποιούνται κυρίως για την γνωστική και κοινωνική πτυχή, για να αφιερώσουν χρόνο με την οικογένεια και να αποσυνδεθούν νευρικά», διευκρινίζει ο Σιμόν και τονίζει: «Ο Μπαπέ, επιλέγει να είναι υπό ένταση όλον τον χρόνο, ελπίζοντας ότι οι μπαταρίες θα παραμείνουν φορτισμένες μέχρι το τέλος».

Πριν από τα μεγάλα... ραντεβού και συγκεκριμένα το Champions League, από τις 14 Φεβρουαρίου κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, ο Μπαπέ θα έχει αναμφίβολα την ευκαιρία να ξεκουρασθεί, σε λιγότερο σημαντικούς αγώνες, όπως αυτοί του κυπέλλου Γαλλίας.

    «Πρέπει να τον αφήνεις μόνο στις προπονήσεις με υψηλό σωματικό φορτίο και να βασίζεσαι πάνω του μάλλον στις προπονήσεις τακτικής», υποστηρίζει ο Φρέτσα, ενώ ο Σιμόν, προσθέτει: «Θα επικεντρωθεί σε ένα σύστημα «μία ημέρα μέσα, μία ημέρα έξω», όπως κάνουν συνήθως οι μπασκετμπολίστες».

    Οι δύο ειδικοί, οι οποίοι μίλησαν για το θέμα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφωνούν, ωστόσο, για τον «ασταθή» χαρακτήρα του Γάλλου διεθνή επιθετικού.

    «Η συμπεριφορά του μπορεί να φαίνεται ανώμαλη, αλλά σπάνια είναι συνηθισμένο να εμφανίζονται τέτοιου είδους αποτελέσματα», επισημαίνει ο Ομάτ, ενώ ο Σιμόν, επισημαίνει: «Οσον αφορά στο θάρρος, ξεπερνώντας τον εαυτό του, φέρνει συχνά τις απαντήσεις ενός πρωταθλητή. Αλλά η απόδοση δεν λέει ψέματα. Ο Μπαπέ, φαίνεται να έχει... δημιουργηθεί για να μεταφέρει την απόδοση σε άλλη διάσταση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ