Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκαλύπτεται στο SDNA. Γιατί προτιμάει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο από το Grand Slam, το Twitter και ο στόχος του για το 2023.
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για το φιλικό event Diriyah Tennis Cup και το SDNA είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του, λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει την «εκστρατεία» του για τη νέα σεζόν.

Χωρίς δισταγμό, μάλιστα, είπε ότι αυτό που θα κυνηγήσει το 2023 είναι η κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης!

Στους στόχους του, βέβαια, είναι και η κατάκτηση Grand Slam τίτλου (θα τον έστελνε, άλλωστε, πιθανότατα στο Νο.1), όμως μας εξηγεί γιατί στο δίλημμα «major ή χρυσό στους Ολυμπιακούς» διαλέγει πάντα το δεύτερο.

Δεν φαίνεται να τον ενοχλεί, πάντως, η γκρίνια στην Ελλάδα για τις ήττες και υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερα πράγματα για το ελληνικό τένις.

Αυτό, όμως, που ξεκάθαρα τον ενοχλεί είναι η «ατμόσφαιρα» στο Twitter και γι' αυτό σχεδιάζει να το... εγκαταλείψει κάποια στιγμή!

- Καταρχάς, πώς είναι τα πράγματα εκεί;

«Είναι όλα μια χαρά, είναι μια εμπειρία που δεν έχω ξαναζήσει σε μια τέτοια χώρα. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές, αν και δεν είχα μέχρι στιγμής τη δυνατότητα να πάω πουθενά, γιατί έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο μου στα γήπεδα. Η διοργάνωση φαίνεται εξαιρετική και το πιο συναρπαστικό είναι το ότι κατάφεραν να φέρουν τόσους πολλούς καλούς παίκτες και να προμοτάρουν το τένις στη χώρα».

- Έβλεπα ένα βιντεάκι των διοργανωτών, όπου σου τέθηκε το δίλημμα «χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο ή Grand Slam» και εσύ επέλεξες το χρυσό. Το έχεις ξαναπεί ότι αυτό θα διάλεγες, αλλά πάντα μου κάνει εντύπωση. Μπορείς να μας το εξηγήσεις;

«Υπάρχει συγκεκριμένη περηφάνεια όταν παίρνεις χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Προέρχομαι από τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μπορεί το Grand Slam να είναι το απόλυτο για έναν τενίστα, όμως το χρυσό στους Ολυμπιακούς δεν είναι μόνο μεγάλο επίτευγμα για το τένις, αλλά και για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Είναι κάτι που καταλαβαίνουν όλοι, όλοι μπορούν να καταλάβουν την αξία ενός χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου, περισσότερο από ό,τι ενός Grand Slam τίτλου. Φυσικά, θα ήθελα και τα δύο, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, σίγουρα θα διάλεγα το χρυσό!».

- Και εσύ και η Μαρία είχατε μια αρκετά καλή σεζόν, αλλά βλέπουμε ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πηγαίνετε βαθιά στα τουρνουά, όμως αν δεν φτάσετε στον τίτλο η κριτική στην Ελλάδα είναι αρκετά σκληρή. Μήπως μας έχετε καλομάθει λίγο;

«Δε νομίζω! Είμαστε μόνο στην αρχή! Έχουμε και οι δύο περιθώρια βελτίωσης και τενιστικά και βαθμολογικά, οπότε πιστεύω ότι ο κόσμος δεν έχει δει ακόμα τα καλύτερα που έχουμε να φέρουμε στο ελληνικό τένις. Πάντα θα υπάρχει αντίδραση και γκρίνια, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να δίνουμε ώθηση στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τένις και, φυσικά, θέλουμε κάποια στιγμή και εγώ και η Μαρία να φέρουμε στη χώρα μας ένα μεγάλο ATP και WTA event. Είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι με περισσότερες επιτυχίες, με περισσότερο πάθος για το άθλημα θα έρθει αυτή η στιγμή και θα διοργανώσουμε ένα μεγάλο τουρνουά. Με τη σωστή διαχείριση μπορεί να γίνει ένα ATP/WTA 500άρι, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, υπάρχει το περιθώριο».

- Σε λίγες μέρες ξεκινάει και η νέα σεζόν, φαντάζομαι ότι έχεις ήδη αρχίσει να τη σκέφτεσαι. Έχεις βάλει κάποιους στόχους στο νου σου; 

«Ο στόχος μου για το 2023 είναι το Νο.1 του κόσμου. Είμαι πάρα πολύ κοντά, έχω τη δυνατότητα να τα καταφέρω. Θα είναι δύσκολο, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει σε αυτά τα οποία στοχεύει. Μπορεί να είναι υπερβολές κάποιες φορές, όμως είμαι αισιόδοξος και έχω καλή αίσθηση αυτού που κάνω. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος μου για τη νέα σεζόν».

- Είσαι και άνθρωπος που δεν διστάζει να πει την άποψή του δημόσια. Βλέποντας, όμως, κάποιες αντιδράσεις στο Twitter, για παράδειγμα σε εκείνο το retweet σου για τον φεμινισμό, έχεις σκεφτεί ποτέ «τι ήθελα και το έγραψα αυτό;»;

«Αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά αυτό το retweet, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα άδικο ή τίποτα κακό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος που το πόσταρε είναι φίλος μου. Εγώ πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ίσες με τους άνδρες. Όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι, ανεξαρτήτως θρησκείας, πεποιθήσεων, φύλου, καταγωγής και έτσι πρέπει να ζούμε».

- Αυτό είναι ένα τελευταίο παράδειγμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις σχεδόν σε ό,τι γράφεις...

«Πάντα θα αδικηθώ, πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα δει αυτό που λέω από μια άλλη πλευρά. Φυσικά και είναι κουραστικό, γιατί δε νιώθω ότι είμαι κακός άνθρωπος, δε νιώθω ότι θέλω τίποτα κακό για κανέναν. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και θέλω το καλύτερο για τη χώρα μου, αλλά υπήρξαν στιγμές στο παρελθόν που είπα κάποια πράγματα για την Ελλάδα με καλή πρόθεση και τελικά αντιμετωπίστηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το Twitter είναι ένα επικίνδυνο μέρος και έχω στο νου μου κάποια στιγμή να βγω από την πλατφόρμα. Από ό,τι βλέπω οι απόψεις αυτές φέρνουν πιο πολύ κακό παρά καλό στον κόσμο και δεν θέλω να νιώθουν άσχημα οι άνθρωποι. Δεν είναι τόσο πολύ για μένα. Νιώθω ότι υπάρχει κακή ενέργεια, ότι έχει καταντήσει μια πολύ τοξική πλατφόρμα».

Πηγή: sdna.gr