Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης του θαλάσσιου οικοπέδου Αφροδίτη, προς όφελος της Δημοκρατίας και των Κυπρίων πολιτών. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 αρμόδια κυβερνητική πηγή, δεν πρόκειται να δεχθεί για οποιοδήποτε λόγο η οποιαδήποτε οριστική συμφωνία με την κοινοπραξία, να λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου.

Σχολίαζε πληροφορίες και δημοσιεύματα επικριτικά για την ενέργεια της Λευκωσίας και του αρμόδιου υπουργείου να ζητήσει διευκρινήσεις σε πέντε σημεία της νέας πρότασης της κοινοπραξίας Chevron, NewMed Energy και BG Cyprus (Shell) για το σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η ίδια πηγή, σημειώνει ενδεικτικά πως η πρώτη απόρριψη του σχεδίου της κοινοπραξίας το 2023, είχε ως αποτέλεσμα το νέο σχέδιο που κατέθεσε στις 2 Απριλίου η Αμερικανική εταιρεία, να είναι αισθητά βελτιωμένο, προσεγγίζοντας το πρώτο αρχικό σχέδιο της Noble, προτού αγοράσει τα δικαιώματα η Chevron. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν διευκρινήσεις επί 4-5 σημείων, υπέδειξε η ίδια πηγή, τονίζοντας με έμφαση, ότι το σχέδιο δεν απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διευκρινήσεις αφορούν την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής. Η μεν κοινοπραξία φαίνεται να ευνοεί τη μείωση του κόστους εξόρυξης, με την κατασκευή της πλωτής μονάδας για την επεξεργασία του αερίου, πάνω από το κοίτασμα Αφροδίτη, προτού αυτό να εισέρχεται στον αγωγό που οδηγεί στο τερματικό Ιντκού της Αιγύπτου. Οι διευκρινήσεις αφορούν και τον αριθμό των γεωτρήσεων παραγωγής. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτές οι προϋποθέσεις της κοινοπραξίας, θα προκαλούσαν μείωση της παραγωγής, μείωση του κύκλου ζωής του κοιτάσματος, και απώλεια μεγάλων  εσόδων για τη Δημοκρατία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά με νόημα η ίδια κυβερνητική πηγή, η Chevron, όπως αγόρασε τα δικαιώματα της Noble στο οικόπεδο Αφροδίτη, αγόρασε ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις της εταιρίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως ταυτόχρονα με την απαντητική επιστολή του υπουργείου Ενέργειας προς την κοινοπραξία του οικοπέδου 12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντούσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni, Claudio Descalzi, με τον οποίο συζήτησε τρόπους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε η Eni στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου. Και συγκεκριμένα στα κοιτάσματα «Κρόνος-1» και «Κρόνος-2».