Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπρος ευρωπαικη ενωση

Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος την 1η Μαϊου 2004 εισχωρεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί με τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία και Μάλτα. Παρά την απογοήτευση και την πικρία που ένιωσαν οι Κύπριοι για την οικονομική κρίση του 2013. Παρά τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ως ένας δρώντας θέματα της περιφέρειας και διεθνών σχέσεων, αλλά και ζητημάτων που ταλανίζουν κράτη-μέλη της Ένωσης (π.χ. μεταναστευτικό), πρόσφερε σημαντικά οφέλη στην Κύπρο και άλλαξε σε πολλά σημεία της καθημερινότητας προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών.

Το σημαντικότερο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η πλειοψηφία, περίπου 80%, των εθνικών νομοθεσιών που εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την κοινωνική προστασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη αγορά και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι Κύπριοι έχουν την ελευθερία κυκλοφορίας σε όλες της χώρες της ΕΕ, μπορούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν σε όποιο κράτος-μέλος θελήσουν.

Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την περίοδο του κορωνοϊού όπου η ΕΕ στήριξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους, βοηθώντας παράλληλα να φτάσουν σε όλα τα κράτη-μέλη τα εμβόλια κατά του ιού.

Η ΕΕ για την Κύπρο μπορεί να αποτελέσει μια «ασπίδα» προστασίας και ασφάλειας απέναντι στην Τουρκία και τις θέσεις της. Η ποιότητα της δημοκρατίας βελτιώνεται καθώς στην ΕΕ υπάρχει χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικοί κανόνες δικαίου. Η οικονομία, εάν εξαιρεθεί η περίοδος της κρίσης, λειτουργεί με σταθερότητα εντός της Ευρωζώνης εντός ενός σταθερού δημοσιονομικού πλαισίου. 

Οι Κύπριοι πολίτες έχουν από το 2004 αυξημένες ευκαιρίες και δυνατότητες σε διάφορους τομείς: εργοδότηση, σπουδές, πρακτική άσκηση. Η ΕΕ παρέχει στους πολίτες της εργαλεία και πόρους στα πλαίσια των μέτρων συνοχής με σκοπό την ενδυνάμωση των κοινωνικών ομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά τα κράτη-μέλη της να εξαλείψουν κοινωνικές ανισότητες όπως είναι οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και ο περιορισμός της φτώχειας. Σημαντική βοήθεια από την ΕΕ είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου η Κύπρος θα επωφεληθεί 1.22 δις. ευρώ σε 136 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που εκ των οποίων το 45% αφορούν την πράσινη μετάβαση και το 25% τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ευτύχημα είναι που δεν εισακούστηκαν οι λαϊκίστικες φωνές προ του 2004 και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, που ήθελαν την Κύπρο εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Με τα καλά και τα κακά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό ανά το παγκόσμιο είδος οργανισμού, όπου τα μέλη της απολαμβάνουν πλούσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η Κύπρος σωστά έπραξε και πρέπει να ευγνωμονούμε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το έφεραν εις πέρας.