Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την πύλη του Ιεράς Αρχιεπισκοπής πέρασε σήμερα σύσσωμη η αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, με τη συνοδεία των δικηγόρων τους Αναστάσιου Βαβούσκου και Ανδριάνας Κλαΐδη.

Σκοπός η καταχώριση, στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, υπομνήματος στο οποίο αναγράφονται έντεκα ενστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους δικηγόρους, συνηγορούν στην ακύρωση της διαδικασίας εναντίον των μοναχών, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Αποτελεί ευθύνη της Ιεράς Συνόδου να αποδείξει πως δεν υπάρχει προαπόφαση για καθαίρεση των μοναχών, αναφέρουν οι δικηγόροι, για να προσθέσουν ότι παλεύουν για μια δίκαιη δίκη.

Στο 32 σελίδων υπόμνημα που καταχώρησαν οι δικηγόροι των μοναχών ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής, γίνεται εκτενής αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και του Εκκλησιαστικού Ποινικού Δικαίου, ενώ μέσω των ενστάσεων ζητείται η ακύρωση της διαδικασίας.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί και μια επικουρική ένσταση, η οποία στηρίζεται στο δόγμα απαγόρευσης εκδίκασης και επιβολής ποινής δύο φορές.

Αναφορά γίνεται και στο αφαιρεθέν χρηματοκιβώτιο της Μονής αλλά και σε άλλα αντικείμενα που βρισκόντουσαν εντός αυτής και που έχουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους αφαιρεθεί, όπως ένδυση αποτελούμενη από άμφια, ο Σταυρός του Αγίου Πορφυρίου, ένας επίχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο, λείψανα Αγίων εντός και εκτός των λειψανοθηκών και Ιερά Ευαγγέλια.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η Μονή Οσίου Αββακούμ είναι αυτή η οποία έχει την κυριότητα της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, και όχι η Μητρόπολη Ταμασού.

Αφαιρεθέντα αντικείμενα:
- Ένδυση αποτελούμενη από άμφια, ιερατικές στολές, επιστήθιους σταυρούς και επιγονάτια
- Ο Σταυρός του Αγίου Πορφυρίου, περιλαμβανομένου και του κουτιού του
- Ένας επίχρυσος Σταυρός με τίμιο ξύλο
- όλα τα λείψανα των Αγίων εντός και εκτός των λειψανοθηκών (Οσίου Αββακούμ, Αγίας Άννας, Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και τεμάχια λειψάνων Ρώσων Αγίων).
- Ιερά Ευαγγέλια.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη σύσσωμη η αδελφότητα θα περάσει εκ νέου την πύλη της Αρχιεπισκοπής, ώστε τα μέλη της να καταθέσουν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής ως μάρτυρες και όχι ως κατηγορούμενοι, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν και με δικούς τους μάρτυρες.

Ζητείται δε, πριν από την κατάθεση των μοναχών, συζήτηση των ενστάσεων από την Ανακριτική Επιτροπή και αιτιολογημένη απάντηση επί αυτών.