Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευρωπαϊκή Ένωση

Την Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζει σήμερα, 9 Μαΐου η Κύπρος.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Προεδρία της Δημοκρατίας, πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας, Στέλλα Κυριακίδου.

Στους εορτασμούς συμμετέχει και ο Δήμος Λευκωσίας, που θα τιμήσει την ημέρα με έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας.

Το Δημαρχείο Λευκωσίας και η Πλατεία Ελευθερίας συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία και εμβληματικά κτίρια σε περισσότερες από 60 πόλεις σε όλη την ΕΕ που θα φωταγωγηθούν στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.

Στόχος της εκστρατείας φωταγώγησης των χώρων αυτών, σε συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών και τοπικών αρχών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ, είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας στους 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται ως η επέτειος της «Διακήρυξης Σούμαν» της 9ης Μαΐου 1950, με την οποία ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρόμπερτ Σούμαν, πρότεινε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.