Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ακτίδα φωτός που ξεπρόβαλε αργά το απόγευμα σήμερα φαίνεται να εξανεμίζεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση του στη Ράφα. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζει «η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ».

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχεται την πρότασή τους.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Ismail Haniyeh, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και με τον διευθυντή της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS) Αμπάς Καμέλ για να διαβιβάσουν την απόφαση.

Από την πλευρά του, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια πιο «μαλακή» πρόταση από την Αίγυπτο που δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ, ενώ αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα Κυριακή τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Συμφωνία σε τρία στάδια

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο Al Jazeera, Χαλίλ αλ-Χάγια.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας. Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθέρωνε άνδρες αιχμαλώτους για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων. Η τρίτη φάση της συμφωνίας θα περιλάμβανε την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ' αυτού ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα

Λίγο μετά την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων τη Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. 

Οι IDF είπαν μάλιστα ότι θα έδιναν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά χτυπημάτων στην περιοχή, την οποία οι IDF κάλεσαν νωρίτερα τους πολίτες να την εκκενώσουν.