Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαζα

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα Κυριακή τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας. Η Χαμάς αλλά και το Ιράν απειλούν με αντίποινα. Οι πιέσεις κατά του Ισραήλ εντείνονται  τόσο από τις  ΗΠΑ και την Ευρώπη και τα αραβικά κράτη ενώ ο Τζό Μπάιντεν ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον Νετανιάχου.

Άρχισε η μαζική αποχώρηση

Ξεκίνησε η μαζική αποχώρηση των Παλαιστινίων από την περιοχή της Ράφα, κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, μετά την εντολή για εκκένωση από τις ισραηλινές αρχές. Όπως μεταδίδεται, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε ήδη αεροπορικές επιδρομές σε δύο συνοικίες στη Ράφα σήμερα. Η Χαμάς προειδοποιεί για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες ενώ και το Ιραν απειλεί με αντίδραση.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.
 

Χαμάς: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Ράφα, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

Έφτασε η «ώρα μηδέν»;

Όλα δείχνουν ότι η «ώρα μηδέν» έχει φτάσει για τη Ράφα και η πολυσυζητημένη επιχείρηση των Ισραηλινών στη Ράφα, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί.

Οι εξελίξεις δείχνουν να «τρέχουν» μετά και την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς από την περιοχή της Ράφα, το απόγευμα της Κυριακής. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και πολλοί τραυματίες.

Οι Ισραηλινές αρχές πέταξαν φυλλάδια από αέρος, με τα οποία προειδοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό να αποχωρήσει άμεσα, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων, ωστόσο ο πληθυσμός που έχει εκτοπιστεί στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας, μετά το ξεκίνημα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη, αλλά και τα αραβικά κράτη και βέβαια η Αίγυπτος, έχουν εκφράσει την κάθετη αντίρρησή τους προς το Ισραήλ για τη διαφαινόμενη επιχείρηση στη Ράφα, καθώς οι κίνδυνοι για περαιτέρω κλιμάκωση είναι πολύ μεγάλη.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές δυνάμεις κάνουν λόγο για σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η Αίγυπτος έχει τεθεί σε επιφυλακή, καθώς κάθε άλλο παρά επιθυμεί μία στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορά της.

Το Ιράν απειλεί με αντίδραση

Επιπλέον, το Ιράν έχει προειδοποιήσει από την πλευρά του ότι μία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια και θα υπάρξει αντίδραση.

Οι Ισραηλινοί, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το σχέδιό τους. Ήδη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αμερικανό ομόλογό του, Όστιν Λόιντ.

Η Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε ότι μία πιθανή εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, θα σήμανε το οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Διαπραγματεύσεων, οι οποίες, ούτως ή άλλως, διεξάγοντας εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα και εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ σε ισραηλινές περιοχές.

Νέα παρέμβαση Μπάιντεν

Στο μεταξύ το Reuters μεταδίδει ότι ρεπόρτερ του Axios αναφέρει στο X ότι Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αργότερα σήμερα σχετικά με τη Ράφα.

«Σθεναρή αντίθεση» της Γαλλίας για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα τη «σθεναρή αντίθεσή» της σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε σε αυτήν την πόλη μια επιχείρηση εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Το Παρίσι υπενθυμίζει «ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός ενός άμαχου πληθυσμού συνιστά ένα έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ράφας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να ενεργήσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ προς αμάχους στη Ράφα προμηνύουν τα χειρότερα: περισσότερο πόλεμο και λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το Ισραήλ πρέπει να απαρνηθεί μια χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μια ανάρτηση στο Χ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, μπορούν και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο», συμπλήρωσε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καλεί ΗΠΑ να «εμποδίσουν» μια «σφαγή»

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.